Monday, November 14, 2011

Seramai 1 Pegawai dan 5 Anggota Dinaikkan Pangkat
KUCHING,11 November 2011 - Satu majlis pemakaian pangkat kepada Kapt Farah Diba binti Ahmad Rostam TUDM telah diadakan di Markas Pangkalan, Pangkalan Udara Kuching. Majlis tersebut telah disempurnakan oleh Komander Pangkalan, Kol Jumali bin Salamat TUDM yang turut disaksikan oleh Pegawai-pegawai Kanan Pangkalan. Kapt Farah Diba binti Ahmad Rostam
TUDM dinaikkan ke pangkat Pangkuan Mejar TUDM. Selain itu terdapat juga anggota yang telah dinaikkan ke pangkat pangkuan yang lain antaranya PW U II Dhasar Rathen Herbert Daie, Fsjn Robert ak Jahul, Sjn Chistopher James Francis Juttie, Kop Madhi bin Hj Habif dan Kop Fauziah binti Salleh.

Thursday, November 3, 2011

Tingkatkan kesedaran Keselamatan Dan Pemanduan Berhemah

KUCHING- November 2011, Pangkalan Udara Kuching telah menganjurkan Minggu Keselamatan Dan Pemanduan Berhemah. Bermula pada 1 Nov 11 merupakan majlis pembukaan program tersebut yang dirasmikan oleh Komander Pangkalan, Kol Jumali Bin Salamat TUDM. Pelbagai aktiviti telah dirancang dan diatur seperti ceramah keselamatan,Perlawanan Persahabatan Futsal, Mega Fod Sweep, Senamrobik, Taklimat BMI, Demonstrasi Pemanduan Berhemah, dan Tayangan Video yang berlaku di sepanjang minggu. Selain itu, aktiviti ini juga mendapat sambutan dari agensi luar seperti Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Pusat Serenti Kuching, Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) dan Jabatan Kesihatan Hospital Umum, Sarawak yang mana mereka terlibat dalam penyediaan pameran. Semua aktiviti ini dirancang dan diuruskan oleh barisan AJK Keselamatan Pangkalan yang diketuai oleh Kapt Norzeehan binti Nordin TUDM. Aktiviti ini secara tidak langsung meningkatkan kesedaran keselamatan dikalangan anggota PU Kuching.